Arkitekturvisualisering Partille Port

Arkitekturvisualisering av Partille Port 2015

Under hösten 2015 gjorde jag en uppsättning bilder av Partille Port, ett område i Partille, som nu (2017-2018) är under uppbyggnad. Jag gjorde bilderna för ABAKO (som anställd), men andra arkitektbyråer jobbade samtidigt med andra hus i bilden, och det var ett stort jobb med mycket 3D-modeller från olika källor. Det är alltid en utmaning, inte minst för programmen och för datorn och man får ägna en del tid till att rensa bort överflödig information ur 3D-modellerna för att datorns grafikkort ska orka med. Samtigt som vissa av husen hade enormt mycket detaljer så var det vid det här stadiet många beslut som inte ännu var på plats, t.ex. materialen på husen, vilket är anledningen till att vissa är helt vita – det är ju viktigt att bilden inte förmedlar felaktig information, hellre ingen information alls.

Det är också ett helikopterperspektiv i bilderna, utan foto som bakgrund, vilket innebär att en del tid och energi går åt till att göra en omgivning som varken är helt tom eller överarbetad. Information om omgivningarna får man samla från kartor och flygfoton på nätet. Flygbilder är en typ av arkitekturvisualisering som allmänt har en tendens att dra ut på tiden, just med tanke på alla detaljer som behöver finnas med för att det ska se naturligt ut. Har man ett foto att placera in modellerna i så är det en helt annan sak.

Arkitekturvisualisering Partille Port

Planerna för Partille Port har förändrats sedan bilderna gjordes, men det är ändå alltid roligt att åka se byggnader komma upp i verkligheten, som man själv redan har bekantat sig med så väl i förväg. När jag lagt en vecka eller mer på att sitta och jobba med några bilder och sedan kommer förbi i verkligheten, så känns det som om jag är inne i bilderna. Jag brukar också känna mig ganska stolt över att ha fått vara med, och se allt i förväg.

 

Läs mer om arkitekturvisualisering här.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave